Scoala de Advertising: din perspectiva unui participant

Scoala de Advertising: din perspectiva unui participant

Prima editie a Scolii de Advertising s-a terminat si ma simt castigat mai ales cu experienta muncii in echipa, cu studiile de caz pe care am lucrat la cursuri, cu experienta practica impartasita de cei cinci traineri si cu ocazia oferita de a face un plan de promovare care sa mearga, pentru un client real. In primul rand a fost nevoie sa asimilam multe informatii noi intr-un timp scurt si sa lucram cu ele, apoi e dificil sa renunti la obiceiuri proaste pe care ti le-ai format in facultate, printre ele stabilirea unui buget urias fara legatura cu realitatea, ca doar e de unde si idei fanteziste – “avioane” le-am spus noi – care sunt greu realizabile sau clientul le respinge din start, pentru ca nu i se potrivesc sau pur si simplu nu le agreeaza.

Cateva lucruri importante retinute in prima saptamana.

Prima saptamana a fost dedicata unei introduceri in notiuni de publicitate. Am vorbit despre joburile dintr-o agentie de publicitate si m-am bucurat sa aud ca majoritatea au un responsabil de PR, dar mi se pare la fel de atractiva si activitatea media-plannerului care e responsabil de elaborarea strategiei media pentru o campanie de promovare.

Mi-a prins foarte bine sa aflu mai multe detalii din culisele conferintelor de presa, a evenimentelor si a unor campanii de succes organizate de Atu Advertising. S-a subliniat importanta bazelor de date cu contacte, pe langa faptul ca trebuie sa fie cuprinzatoare si bine construite din punctul de vedere al publicului tinta, e infinit mai important ca ele sa fie mereu actualizate, altfel isi pierd foarte repede valoarea pentru ca e mare “traficul” in toate tipurile de organizatii.

In ceea ce priveste sponsorizarile, iarasi, am avut de ascultat si invatat: atunci cand organizezi un eveniment si cauti sponsori sau parteneri tu defapt vinzi avantajele evenimentului si nu trebuie sa te milogesti nimanui, trebuie doar sa iti alegi un partener care are acelasi public ca si tine. Trebuie sa faci analiza intereselor sponsorului pe care ti-l doresti si sa vezi cat de importanta e comunicarea pentru manager, iar tu ii oferi acces la un public pe care nu isi permite sa-l piarda. Daca ar aplica aceasta tehnica toti cei care au nevoie de sponsorizari, evenimentele s-ar organiza mai usor si in timp ar educa firmele si nu ar mai fi atat de categorice cu refuzul pe care il primesc foarte multi. Dar in schimb nici pentru organizatori nu e recomandat sa ia la rand toate firmele de pe bulevard, trebuie sa aiba in comun publicul, cu potentialul sponsor.

La un moment dat ne-am organizat in echipe si am inceput sa lucram la organizarea unui festival. Ulterior echipele s-au despartit in potentiali sponsori si organizatori. Scopul exercitiului era sa ne folosim de tehnicile de vanzare prezentate de catre domnul Cristian Dutu (FEAA) si Mihaela Purec (Atu Advertising) pentru a obtine cat mai multe avantaje pentru festival din partea sponsorului. Procesul de vanzare incepe cu prospectarea pietei, apoi contactarea clientilor, intalnirea cu respectivii, ca apoi sa se treaca la ofertare. Sa spunem ca pana aici nu e chiar atat de greu, dar totul se complica la rezolvarea obiectiilor clientului si la negocierea propriu-zisa, pentru ca vanzatorul poate rata multe contracte pana sa stapaneasca rezolvarea obiectiilor clientului si o negociere finala cat mai avantajoasa pentru el. Numai experimentand diverse tehnici, si apoi alegand ce ti se potriveste personalitatii tale sau situatiei vei putea oferi solutii bune pentru obiectii legate de pret, de timp sau concurenta si vei invata sa pui intrebarile bune care sa lamureasca contradictii intre afirmatii, ca sa orientezi discutia acolo unde iti doresti, ca sa eviti un raspuns intr-o chestiune delicata sau pentru orientarea gandirii clientului si trezirea curiozitatii. Criza a facut antreprenorii foarte reticenti si doar daca cercetezi foarte bine nevoile clientilor ai sanse mari sa vinzi publicitate. Domnul Sorin Prada (FEAA) ne amintea in alt context sa nu ne indragostim de produsele pe care le vindem deoarece afecteaza procesul de vanzare, pentru ca scopul e sa oferim solutii, nu produse.

Managerii agentiei, Stefan Vadineanu si Mihaela Purec, au povestit despre greutatea cu care castigi un client, despre perseverenta si munca prelungita ani de zile pentru un client important, dar sunt satisfactiile si victoriile cele care conteaza, pentru o agentie asta se traduce in portofoliu cu clienti. Cu cat mai mari cu atat mai bine.

Cu Anca Milovan (FEAA) am vorbit despre copywriting, alegerea numelui si sloganelor/sloganurilor (am ramas de acord ca ambele sunt corecte) pentru organizatie si cum trebuie sa transmiti informatii clare prin fiecare rand pe care-l scrii. O prezetare reusita si amuzanta, mai ales ca s-au pomenit slogane cam vesele pentru firme de pompe funebre: “Stim ca sunteti morti dupa noi!

Foarte putin despre a doua saptamana

Am ajuns marti dimineata la Valiug, o localitate cunoscuta aici in vest pentru un baraj foarte cautat vara dar si pentru apropierea de Muntii Semenic. Ne-am ascuns de ploaie pentru urmatoarele doua zile in pensiunea primitoare. Am facut testul Belbin pentru munca in echipa ca sa vedem ce aptitudini avem si sa se faca cele doua echipe de cate cinci persoane. Am pornit de la ideea ca proprietarul pensiunii este interesat de promovare si am inceput chestionarea, ca sa-i aflam nevoile. Am putut pune fiecare grupa cate zece intrebari, am risipit vreo sase pe chestiuni neesentiale. Ca sa compensam ne-am pregatit mai bine pentru a doua sesiune de intrebari. Apoi pe baza evaluarii situatiei pensiunii si a nevoilor clientului nostru am inceput sa facem planul de promovare.

La sfarsitul celei de-a doua zile s-a ajuns la prezentare unde iar ne-am descurcat cum ne-am descurcat, dar important a fost sa-l vedem pe client receptiv la o mare parte dintre ideile noastre. A fost de mare ajutor analiza lui Stefan si a Mihaelei dupa fiecare pas. Ni s-a explicat foarte clar si cu scopul de a ajuta, ce greseli am facut, ce oportunitati am pierdut si ce semnale am ratat. Dupa ce ne-am intors in Timisoara, cu promisiunea catre proprietar de a incerca sa implementam planul propus, am avut prezentarea finala in fata “juriului” care nu ne-a tinut in suspans, din fericire, la fel de mult ca Pavel Bartos la TV si au anuntat echipa castigatoare. A noastra! Au mai urmat nominalizarile pentru job-uri. Am fost alesi sase din zece pentru a ni se propune un job la agentie.

Mie mi s-a parut fiecare lucru spus foarte instructiv si am vrut sa stiu cum au vazut cele doua saptamani si colegii mei. Toma a invatat multe lucruri noi despre advertising si e convins ca tinerii pot veni oricand cu solutii creative, Laura spune tot despre persoanele creative, ca sunt foarte valoroase pentru orice colectiv pentru ca schimba des lumea prin inovatie. Alina a invatat un lucru important in vanzari: adapteaza-ti discursul in functie de timpul acordat de client sau alti factori si sa fi mereu pregatit pentru situatii neasteptate. Cu totii ne-am convins iar ca parerea unora e departe de realitate cand spun ca PR-ul si copywriter-ul nu lucreaza nimic si sunt platiti sa stea degeaba. A fost o-super-faina-prima-editie a Scolii de Advertising!

0

Despre Claudia Sirca

Clau inspira idei si le transpune in cuvinte. Vede fiecare nou brief ca o sursa de visare si fiecare nou concept ca un motiv de experimentare. Discuta si analizeaza, pentru a transforma lucrurile imaginate in campanii implementate.

    S-ar putea sa te intereseze si: