De ce le onorăm pe femeile din viața noastră?
Într-o lume în continuă schimbare, femeia rămâne esența reînnoirii și a creației. Cum o celebrăm?
Sunt nenumărate răspunsurile, iar ele depind de cultură, mitologie și tradiții, dar și de percepțiile individuale asupra rolului femeii în societate. De la zeițe care guvernează natura până la eroine ale literaturii moderne, femeia a fost mereu văzută ca o forță de creație și transformare.
Femeia ca zeiță
Legendele i-au atribuit femeii puterea divină de a da și a reda viața. În mitologia greacă, zeița Persefona este simbolul primăverii și al reînnoirii naturii. După ce petrece o jumătate de an în regatul subteran, ea aduce la suprafață renașterea și înflorirea pământului. Un ciclu al morții și al renașterii legat, de-a lungul timpului, de feminitate. În mitologia romană, Flora, zeița florilor, reprezintă forța feminină care dă viață și „înflorire”.
Femeia în arte și literatură
Femeia a fost invocată constant și în artă. Imaginea ei a evoluat mereu, de la picturile Renașterii – în care era portretizată ca ideal de frumusețe și grație – până la lucrările contemporane – care explorează complexitatea și profunzimea rolurilor pe care le joacă femeile în societate.
În literatură, femeia apare nu doar ca o muză, cât și o figură centrală care dă naștere unor povești de auto-descoperire și de luptă pentru drepturile ei. Complexă, plină de contradicții și provocări, dar și de putința de a depăși limitările impuse de exterior. Precum în realitate, și în operele literare, femeia „creionează” deseori destine, formează și dezvoltă lumea (în) din jurul ei.
Femeia și tradițiile culturale
Sărbătoarea dedicată femeii reprezintă o temă adânc înrădăcinată în tradițiile culturale ale multor popoare.
În România și Moldova, de pildă, 8 Martie este o zi de celebrare a femeilor, fiind asociată atât cu Ziua Mamei, cât și cu primăvara, simbol al renașterii și înfloririi. Bărbații oferă flori, de primăvară cel mai adesea, gestul lor de apreciere fiind și o formă de recunoaștere a rolului esențial pe care femeile îl joacă în viața lor. În Italia, tradiția de a oferi femeilor flori de mimoză are o semnificație aparte. Cu petale delicate, dar și cu o rezistență aparte, mimoza este un simbol al forței feminine. Iar în China, un alt exemplu, femeile primesc o jumătate de zi liberă de la locul de muncă, semn al recunoașterii contribuției lor în societate.
De ce oferim cadouri de 8 Martie?
Orice gest de apreciere reprezintă o formă de a adresa mulțumire celor cărora le oferim. Iar cadourile sunt un mic simbol al acestei recunoașteri.
Nu, nu doar gestul contează, de a oferi un cadou, ci înțelegerea semnificației acestuia, precum și aprecierea continuă față de rolul femeii în viața noastră.
Dacă vrei să oferi un cadou special unei femei din viața ta, iată câteva sugestii.
Fie că este vorba de o floare sau un cadou, chiar personalizat, fiecare simbol este un semn al recunoașterii unui adevăr universal: femeia este esența reînnoirii și a creației, iar celebrarea ei nu ar trebui să fie limitată doar la o singură zi, ci să fie o practică zilnică, într-o lume care se schimbă.
Și renaște constant.
*Imaginea de mai sus a fost generată cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a ilustra vizual esența și importanța femeilor în istorie, artă și tradiție.
Oferta noastra pentru 8 Martie este disponibila aici.
Descoperă mai multe despre noi și portofoliul nostru pe atu.ro.