Scapă de greșeli cu aceste 10 metode practice de corectat texte

Scapă de greșeli cu aceste 10 metode practice de corectat texte

Cuvinte repetitive, diacritice lipsă sau i-uri în plus & în minus… există multe greșeli care ne pot invada textele și diminua credibilitatea în fața cititorilor. Chiar dacă nu există un buton de Undo universal valabil, există metode de corectat texte prin care putem găsi greșelile înainte de a ajunge în fața altcuiva.

Află în continuare cum poți scăpa de acele greșeli care și-au câștigat în timp titulatura de “greșeli din neatenție”.

1. Ia o pauză

Înainte să postezi sau să trimiți textul pe care l-ai scris, ia o pauza. Fie că sunt 10 minute sau câteva ore, această pauză îți va scoate textul din minte și te va ajuta să-l vezi într-o nouă perspectivă.

Când îl vei relua, vei identifica mai usor greșelile, pentru că va dispărea obisnuința care s-a format în timp ce îl scriai.

2. Alege un format diferit

Nu lăsa fontul Times New Roman, dimensiunea 12, să fie singurul format în care îți vizualizezi textul. Poți găsi greșeli foarte ușor dacă-i schimbi:

  • Fontul;
  • Dimensiunea & spațierea;
  • Culoarea (atât a textului, cât și cea de fundal).

Există soluții și pentru situațiile în care nu poți modifica aceste setări, precum postările de pe Facebook sau alte rețele de socializare.

În acest caz, poți mări întreaga pagină pe care te afli direct din browser, prin opțiunea Zoom de la setări (valabil pentru Google Chrome și Microsoft Edge).

10 metode de corectat texte

3. Citește textul cu voce tare

Poate nu este soluția ideală când ești la birou, însă este cu siguranță una eficientă. Când citești cu voce tare, sarcinile de corectat texte vor obține o nouă dimensiune: cea auditivă.

Vei sesiza astfel diferite tipuri de erori – de la ordinea incorectă a cuvintelor și propoziții lungi, care necesită o gură mare de aer pentru a le parcurge, până la virgule nelalocul lor, care îți dau ritmul citirii peste cap.

10 metode de corectat texte

4. Printează-ți textul

În era digitală am ajuns mai familiarizați cu citirea de pe un ecran decât cu citirea de pe hârtie. Șansele să scriem pe un dispozitiv și nu de mână sunt, de asemenea, foarte mari.

Pentru a nu trece cu vederea anumite greșeli din cauza acestei obișnuințe, tipărește-ți textul și vei obține o nouă perspectivă asupra sa. Diferența este notabilă și se află la un Ctrl-P distanță. 😉

10 metode de corectat texte

5. Citește mai lent

Fiecare are ritmul său de citire. Acesta se formează în timp și, de cele mai multe ori, nici nu suntem conștienți de el.

Însă viteza cu care citești când ai de corectat texte ar trebui să fie mai lentă decât cea cu care esti obișnuit. Pare simplu de implementat, dar nu este, pentru că tinzi să revii rapid la ritmul tău.

Pentru a evita asta:

  • Citește fiecare cuvânt în parte, de parcă ar exista o virgulă între ele;
  • Acoperă rândurile care urmează cu o foaie de hârtie, pentru a nu fi tentat să accelerezi din nou.

6. Verifică de două ori orice nume, cifră, dată și sursă

Sunt informații exacte care trebuie să apară exact în aceeași formă în care le-ai preluat. Un 0 în plus/ în minus sau o literă greșită în Alexandru/a îți pot da multe bătăi de cap.

Să nu mai vorbim despre ora sau data în care are loc un eveniment. Consecințele unei asemenea greșeli nu se compară cu efortul unei extra-verificări.

10 metode de corectat texte

7. Profită de programele care au funcții de corectat texte

Deși nu trebuie să te bazezi în totalitate pe ele, verificările ortografice în Microsoft Word sau programe similare sunt foarte utile pentru o primă corectare.

Cu ajutorul lor, poți gșsi cuvinte repetitive, litere lipsă într-un cuvânt și greșeli gramaticale. În plus, dacă observi că unele greșeli se repetă, le poți căuta separat prin comanda Ctrl-F pentru a-ți ușura munca.

Pentru textele în engleză, încearcă aplicația Grammarly. Depistează greșeli mult mai eficient decât Word-ul și este gratuită.

10 metode de corectat texte

8. Caută un singur tip de eroare per citire

Prima verificare poate fi dedicată doar numelor, cifrelor, datelor și surselor menționate. A doua oară te poți concentra pe greșelile gramaticale. După, te uiți după diacritice și așa mai departe.

Chiar dacă vei citi textul de mai multe ori — ceea ce se traduce într-un timp suplimentar — această metodă dă rezultate pentru că nu ne putem concentra pe mai multe lucruri deodată.

Dacă le luăm pe rând, însă, erorile ies în evidență.

10 metode de corectat texte

9. Sună un prieten

Sau apelează la un coleg. La urma urmei suntem oameni și, oricât de vigilenți am fi, una-două greșeli se mai strecoară în textul nostru din când în când.

În cazul documentelor importante, precum un plan de afaceri, o propunere pentru un nou client sau un CV, ajutorul oferit de o altă persoană este indispensabil și de aceea nu ar trebui să ne sfiim în a-l cere.

Cercetătorii britanici au descoperit că o cană de cafea este una dintre cele mai bune metode de a-ți convinge colegul/ colega să arunce un ochi peste textul tău.

10 metode de corectat texte

10. Creează o listă cu greșeli pe care le faci frecvent

Mai apoi, o poți consulta de fiecare dată când corectezi un text. Poate conține greșeli gramaticale, precum care/ pe care sau remindere ca “Nu lăsa spațiu înainte de semnul exclamării!”.

Lista ta va crește cu timpul și, alături de ea, va crește și numărul greșelilor pe care le vei detecta și elimina.

10 metode de corectat texte

———–

Poate că o rata de succes de 100% la corectat texte va rămâne doar un ideal. Pe lângă lipsa atenției, uneori vei jongla și cu factori precum oboseala sau un deadline tras de păr.

Prin metodele de mai sus, însă, vei reduce considerabil numărul greșelilor care vor ajunge în fața altor ochi.

 

Dacă vrei să fii la curent cu lucrurile care se întâmplă în industrie și în agenția noastră, intră aici.

0

Despre Sergiu Foca

Junior la functie, dar senior in documentare si redactare, Foca studiaza si creeaza. Printre zeci de postari indraznete si articole pline de povete, Foca tot gaseste timp de-o gluma cu care sa ne bine dispuna.

    S-ar putea sa te intereseze si: