Scapa de greseli cu aceste 10 metode practice de corectat texte

Scapa de greseli cu aceste 10 metode practice de corectat texte

Cuvinte repetitive, diacritice lipsa sau i-uri in plus & in minus… exista multe greseli care ne pot invada textele si diminua credibilitatea in fata cititorilor. Chiar daca nu exista un buton de Undo universal valabil, exista metode de corectat texte prin care putem gasi greselile inainte de a ajunge in fata altcuiva.

Afla in continuare cum poti scapa de acele greseli care si-au castigat in timp titulatura de “greseli din neatentie”.

1. Ia o pauza

Inainte sa postezi sau sa trimiti textul pe care l-ai scris, ia o pauza. Fie ca sunt 10 minute sau cateva ore, aceasta pauza iti va scoate textul din minte si te va ajuta sa-l vezi intr-o noua perspectiva.

Cand il vei relua, vei identifica mai usor greselile, pentru ca va disparea obisnuinta care s-a format in timp ce il scriai.

2. Alege un format diferit

Nu lasa fontul Times New Roman, dimensiunea 12, sa fie singurul format in care iti vizualizezi textul. Poti gasi greseli foarte usor daca-i schimbi:

  • Fontul;
  • Dimensiunea & spatierea;
  • Culoarea (atat a textului, cat si cea de fundal).

Exista solutii si pentru situatiile in care nu poti modifica aceste setari, precum postarile de pe Facebook sau alte retele de socializare.

In acest caz, poti mari intreaga pagina pe care te afli direct din browser, prin optiunea Zoom de la setari (valabil pentru Google Chrome si Microsoft Edge).

10 metode de corectat texte

3. Citeste textul cu voce tare

Poate nu este solutia ideala cand esti la birou, insa este cu siguranta una eficienta. Cand citesti cu voce tare, sarcinile de corectat texte vor obtine o noua dimensiune: cea auditiva.

Vei sesiza astfel diferite tipuri de erori – de la ordinea incorecta a cuvintelor si propozitii lungi, care necesita o gura mare de aer pentru a le parcurge, pana la virgule nelalocul lor, care iti dau ritmul citirii peste cap.

10 metode de corectat texte

4. Printeaza-ti textul

In era digitala am ajuns mai familiarizati cu citirea de pe un ecran decat cu citirea de pe hartie. Sansele sa scriem pe un dispozitiv si nu de mana sunt, de asemenea, foarte mari.

Pentru a nu trece cu vederea anumite greseli din cauza acestei obisnuinte, tipareste-ti textul si vei obtine o noua perspectiva asupra sa. Diferenta este notabila si se afla la un Ctrl-P distanta. 😉

10 metode de corectat texte

5. Citeste mai lent

Fiecare are ritmul sau de citire. Acesta se formeaza in timp si, de cele mai multe ori, nici nu suntem constienti de el.

Insa viteza cu care citesti cand ai de corectat texte ar trebui sa fie mai lenta decat cea cu care esti obisnuit. Pare simplu de implementat, dar nu este, pentru ca tinzi sa revii rapid la ritmul tau.

Pentru a evita asta:

  • Citeste fiecare cuvant in parte, de parca ar exista o virgula intre ele;
  • Acopera randurile care urmeaza cu o foaie de hartie, pentru a nu fi tentat sa accelerezi din nou.

6. Verifica de doua ori orice nume, cifra, data si sursa

Sunt informatii exacte care trebuie sa apara exact in aceeasi forma in care le-ai preluat. Un 0 in plus / in minus sau o litera gresita in Alexandru/a iti pot da multe batai de cap.

Sa nu mai vorbim despre ora sau data in care are loc un eveniment. Consecintele unei asemenea greseli nu se compara cu efortul unei extra-verificari.

10 metode de corectat texte

7. Profita de programele care au functii de corectat texte

Desi nu trebuie sa te bazezi in totalitate pe ele, verificarile ortografice in Microsoft Word sau programe similare sunt foarte utile pentru o prima corectare.

Cu ajutorul lor, poti gasi cuvinte repetitive, litere lipsa intr-un cuvant si greseli gramaticale. In plus, daca observi ca unele greseli se repeta, le poti cauta separat prin comanda Ctrl-F pentru a-ti usura munca.

Pentru textele in engleza, incearca aplicatia Grammarly. Depisteaza greseli mult mai eficient decat Word-ul si este gratuita.

10 metode de corectat texte

8. Cauta un singur tip de eroare per citire

Prima verificare poate fi dedicata doar numelor, cifrelor, datelor si surselor mentionate. A doua oara te poti concentra pe greselile gramaticale. Dupa, te uiti dupa diacritice si asa mai departe.

Chiar daca vei citi textul de mai multe ori — ceea ce se traduce intr-un timp suplimentar — aceasta metoda da rezultate pentru ca nu ne putem concentra pe mai multe lucruri deodata.

Daca le luam pe rand, insa, erorile ies in evidenta.

10 metode de corectat texte

9. Suna un prieten

Sau apeleaza la un coleg. La urma urmei suntem oameni si, oricat de vigilenti am fi, una-doua greseli se mai strecoara in textul nostru din cand in cand.

In cazul documentelor importante, precum un plan de afaceri, un o propunere pentru u nou client sau un CV, ajutorul oferit de o alta persoana este indispensabil si de aceea nu ar trebui sa ne sfiim in a-l cere.

Cercetatorii britanici au descoperit ca o cana de cafea este una dintre cele mai bune metode de a-ti convinge colegul / colega sa arunce un ochi peste textul tau.

10 metode de corectat texte

10. Creeaza o lista cu greseli pe care le faci frecvent

Mai apoi, o poti consulta de fiecare daca cand corectezi un text. Poate contine greseli gramaticale, precum care / pe care sau remindere ca “Nu lasa spatiu inainte de semnul exclamarii!”.

Lista ta va creste cu timpul si, alaturi de ea, va creste si numarul greselilor pe care le vei detecta si elimina.

10 metode de corectat texte

———–

Poate ca o rata de succes de 100% la corectat texte va ramane doar un ideal. Pe langa lipsa atentiei, uneori vei jongla si cu factori precum oboseala sau un deadline tras de par.

Prin metodele de mai sus, insa, vei reduce considerabil numarul greselilor care vor ajunge in fata altor ochi.

 

Daca vrei sa fii la curent cu lucrurile care se intampla in industrie si in agentia noastra, intra aici.

0

Despre Sergiu Foca

Junior la functie, dar senior in documentare si redactare, Foca studiaza si creeaza. Printre zeci de postari indraznete si articole pline de povete, Foca tot gaseste timp de-o gluma cu care sa ne bine dispuna.

    S-ar putea sa te intereseze si: